Nyitólap

Kedves Kollégák!

 

A XIII. Fehérvári Orvosnapokon, a szokásos helyen és időben, ezalkalommal a kommunikáció kérdéskörének a megbeszélésére jövünk össze. Az elmúlt egy-két évtizedben rengeteg bizonyíték gyűlt össze, ami igazolja, hogy az egészségügyi személyzet és a betegek közötti kommunikáció hatékonyságának a hiányosságai szakmai tévedésekhez és a műhibák kockázatának növekedéséhez vezetnek. Bizonyított tény az is, hogy a terápiás javaslatok be nem tartása, a betegek és a klinikusok elégedetlensége, valamint a betegek egészségi állapotának rossz kimenetele között is gyakran a kommunikáció hiányosságai állnak. Talán eddig soha nem volt még ennyire nyilvánvaló, hogy a kommunikációs készségek hiányosságainak felismerése és javítása rendkívül fontos. Az internet és a mesterséges intelligencia világában az orvos magyarázó, meghallgató és empatikus képessége mélyreható hatással lesz a biológiai és funkcionális egészségügyi eredményekre, valamint a betegek elégedettségére, illetve az egészségügyi ellátás során szerzett élményekre. Továbbá az egészségügyi csapat tagjai közötti kommunikáció befolyásolja a munkakapcsolatok minőségét, aminek mélyreható kihatása van a betegbiztonságra is.

A bizonyítékon alapuló orvoslás (EBM) világossá tette, hogy a betegre (személyre) szabott gyógyítás érdekében a kommunikáció nem lehet egyirányú tevékenység. Elsődleges fontosságú a beteg érdeklődésének a felkeltése és a bizalmának elnyerése. Ez által válik lehetővé a betegektől származó információk értelmezése, lelkiállapotának követése, valamint a folyamatos tájékoztatás testre szabása.

Ezeket a szempontokat világítják meg az egyes szakterületek vonatkozásában a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház vezető munkatársai. Külön megtiszteltetés, hogy elfogadta felkérésünket az orvosi kommunikáció országos szaktekintélye is, akitől az egészségügyi kommunikáció gyakorlati fogásaiba is betekintést kaphatunk. A konferenciánk második napján nem csak - a néha akár indulatos – betegekkel, hanem az egészségügyi dolgozók között zajló kommunikációról is, továbbá az alternatív gyógymódokkal kapcsolatos kommunikációról, valamint a kommunikációban a kártérítési perek kockázatának csökkentésére irányuló lehetőségekről is tanulhatunk majd.

Jöjjenek el, beszéljük meg Székesfehérváron, a Mercure Székesfehérvár, Magyar Király Hotelben, 2024. február 2-3-án! A konferencia sikerét elsősorban a diszkussziókban reméljük, ezért a szervezők a program összeállítása során most is törekedtek minél több időt biztosítani a szakmai beszélgetésekre.

 

Prof. Dr. Izbéki Ferenc                 Dr. Török Péter Ádám                 Dr. Kovács Attila